Românii preferă banii „cash”, însă mulți dintre ei își încasează salariile pe card, o parte din ei rămând în vistieria băncilor sub formă de comisioane de administrare și retragere. De exemplu, dintr-un salariu de 2.000 de lei încasat pe card, un român lasă la bancă anual comisioane de administrare și de retragere cuprinse între 60 de lei și 200 de lei, reiese dintr-o analiză gândul. În primele nouă luni ale anului trecut, posesorii de carduri au retras circa 19 miliarde de euro de la bancomate.
Astfel, unele bănci percep atât comision de administrare pentru card, cât și pentru contul curent de care este legat. Altele practică un comision de retragere de la ATM atât în rețeaua proprie, cât și la bancomatele altor instituții. Mai mult, comisionul de interogare al soldului este perceput de opt dintre cele mai mari zece bănci de pe piață.
gândul a calculat ce comisioane anuale plătește un client care își ia salariul pe card, fără a avea un produs special de acest tip. Comparația s-a făcut pornind de la un venit lunar de 2.000 de lei. Totodată, au fost luate în calcul un număr mediu de 24 de retrageri, a câte 1.000 de lei, dintre care 18 de la ATM-urile băncii care a emis cardul și 6 de la bancomatele altor instituții.
În ceea ce privește comisioanele de interogare a soldului, estimarea s-a făcut pornind de la ideea că acesta este verificat de 12 ori pe an, dintre care doar de două ori de la bancomatele din rețelele altor bănci.
Topul băncilor cu cele mai mari comisioane
Clienții UniCredit Țiriac Bank, BRD și BCR sunt cei mai dezavatajați din punct de vedere al comisioanelor pe care le plătesc anual. Acestea se ridică la peste 200 de lei în cazul unor carduri de debit clasice.
La polul opus se află CEC Bank și Banca Transilvania, unde comisioanele anuale nu depășesc 100 de lei.
(Click pe imagine pentru a mări)
Sursă: Băncile
Plata cu cardul vs. cash
Numărul cardurilor de debit în circulație se ridica, la nivelul lunii septembrie, la peste 11,7 milioane, în creștere cu 7,5% față de aceeași perioadă din 2012. Totodată, rețeaua de ATM-uri a băncilor din România era de circa 10.850 de unități.
Românii au retras în trimestrul trei din 2012 circa 29,4 miliarde de lei de pe cardurile de debit, echivalentul a 6,6 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR).
Posesorii de carduri bancare preferă în continuare să folosească banii cash, în defavoarea tranzacțiilor de plată cu cardul, reiese din datele Băncii Naționale. Numărul retragerilor de numerar l-a depășit pe cel al plăților prin POS cu circa 14 milioane în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, în timp ce valoarea retragerilor a depășit de 5,5 ori valoarea tranzacțiilor electronice.
În total, în primele nouă luni ale anului trecut, românii au scos de pe carduri circa 84,4 miliarde de lei (echivalentul a 19 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,4190 lei/euro).
Câștigul băncilor, dacă luăm în considerare un comision mediu de 0,2%, a fost de circa 168,9 milioane de lei, echivalentul a 38,2 milioane de euro.
Avantajele cardurilor de salariu
Clienții care își iau salariul pe card pot opta pentru un produs specializat în acest sens. Unele bănci oferă o serie de facilități pentru produsele de acest tip, în sensul că au comisioane de retragere sau de administrare ceva mai scăzute. Alte instituții financiare nu au un card de salariu, însă oferă o serie de avantaje pentru anumite tipuri de carduri în cazul în care clienții aleg să-și vireze leafa într-un cont bancar.
La BCR, cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor, deschiderea unui cont de salariu aduce după sine posibilitatea accesării unui credit de consum cuprins între 500 de lei și 40.000, fără a depăși șase salarii. Totodată, banca oferă o dobândă fixă, timp de trei ani, pentru creditele imobiliare în lei, clienților care își iau leafa pe card. Mai exact, ei plătesc în primii trei ani o dobândă de 6,25% în primii trei ani.
La cardul de salariu de la Raiffeisen comisionul de retragere de la alte bănci este ceva mai scăzut, de 0,5% plus 2,5 lei, față de 1% plus 2,5 lei la un card obișnuit, iar taxa de emitere a cardului este cu 5 lei mai scăzută, respectiv 10 lei.
ING Card Complet are costuri de administrare zero dacă salariul clientului este virat pe card. Totodată, dacă plata facturilor la utilități este făcută cu cardul, clientul primește înapoi 2% din contravaloarea tranzacției.
Comisioanele Băncii Transilvania
Comisioanele UniCredit Țiriac Bank